Fakta om Kroatien 

Data och fakta om Kroatien

Viktiga data och fakta om Kroatien

 
 

Kroatiens geografiska läge

Kroatien sträcker sig från Alpernas östra utkant i nordväst och från det pannoniska låglandet i öst över Dinaraberget i mellersta delen ner till Adriatiska havskusten i södra delen av landet.
 
 

Fastlandets yta

56 542 km², ytan på territorialvattnet uppgår till 31 067 km².
Därmed hör Kroatien till Europas medelstora länder såsom Danmark, Irland eller Schweiz.
 
 

Kroatiens befolkningsstorlek

ca. 4 500 000
Antalet exilkroater uppskattas till över 3 000 000.
 
 

Kroatiens huvudstad

Zagreb (770 058 invånare: landets centrum för näringsliv, kommunikationer, kultur och vetenskap)
 
 

Kustlängd

5 835 km – därav 4 057 km kust längs öar, holmar och skär
Antal öar, holmar och skär: 1 185
Kroatiens största öar är Krk och Cres. Ungefär 67 öar är bebodda.
 
 

Klimatet i Kroatien

Vädret i Kroatien präglas i norr av det kontinentala klimatet, i mellersta delen råder bergsklimat och vid kusten är klimatet mediterrant.
Kroatien kan med rätta rekommenderas som ett attraktivt resmål för hela året. På sommaren är landet ett badparadis med fantastiska stränder på Adriatiska havskusten med de många öarna. På vår och höst kan man lugnt beteckna Adriatiska havskusten som en ”sommardestination” för oss skandinaver. Och vintern vid Medelhavet påminner mest om den skandinaviska våren.
 
 

Nationell struktur

Den största delen av befolkningen i Kroatien utgörs av kroater. De nationella minoriteterna är: serber, ungrare, tjecker, slovaker, italienare bl.a.
 
 

Officiellt språk och skrift i Kroatien

Kroatiska; latinska bokstäver
 
 

Religion

Den största delen av befolkningen i Kroatien är romersk-katolsk.
 
 

Valuta i Kroatien

Kuna (1 kuna = 100 lipa). Det finns mynt med valörerna 1, 2, 5, 10, 20, 50 lipa och 1, 2, 5 och 25 kuna, samt sedlar på 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 kuna. Det går att växla valuta på banker, växelkontor, postkontor samt på de flesta resebyråer och hotell.
Bankerna i Kroatien har öppet kl. 7 till 19, på lördagarna till kl. 13. I större städer har vissa banker även söndagsöppet.
 
 

Kreditkort i Kroatien

I de flesta hotell, restauranger och affärer kan man betala med kreditkort (American Express, Diners Club, Eurocard/Mastercard, Visa).
 
 

Shopping

Att pruta hör till det normala bruket i landet. Om du inte skulle vara intresserad av att köpa, accepterar handlarna också ett tydligt nej. I varuhus och stormarknader prutar man inte. Det gäller även för marknader där bönderna från trakten säljer sina grönsaker.
 
 

Dricks

I Kroatien ger man normalt dricks. På samma sätt som i USA är det en del av inkomsten i serviceyrken. Dessutom symboliserar dricksen ett erkännande för servicen som har utförts. För hotellstäderskan kan man lämna ca 10,– SEK – 20,– SEK natt. På restauranger eller för taxi är ca 10 % av beloppet på notan brukligt. I affärer ger man ingen dricks. På gruppresor är det lämpligt med ca 20,– SEK per dag och person för reseledaren, för busschaufförer 10,– SEK – 20,– SEK per dag och person. Men självklart bestämmer var och en själv om och hur mycket man ger i dricks.
 
 

Strömförsörjning i Kroatien

220 V, 50 Hz
 
 

Vatten

Kranvattnet i Kroatien genomgår stränga kontroller och går bra att dricka. Vi rekommenderar ändå att man dricker flaskvatten.
 
 

Landsnummer Kroatien

+385
 
 

Resedokument för inresan i Kroatien

Vänligen titta under ”Pass och visum” på vår webbsajt.
 
 

Tull

Ingen tull betalas på personliga föremål vid inresan i Kroatien. Främmande valuta förs in och ut fritt, den inhemska valutan upp till 2 000 KN. Teknisk utrustning måste deklareras vid gränsen. Husdjur måste ha internationellt veterinärintyg för att kunna få resa in i Kroatien.
 
 

Läkarvård i Kroatien

Medicinsk hjälp erbjuds på sjukhusen som har jouröppet dygnet runt.
 
 

Helgdagar och arbetsfria dagar i Kroatien

Den 1 januari – nyår; den 6 januari – trettondagen; påskdagen och annandag påsk; den 1 maj – majhelgdag; Kristi lekamens fest; den 22 juni – antifascismens dag; den 25 juni – nationell helgdag; den 5 augusti – nationell helgdag; den 15 augusti – Maria himmelfärd; den 8 oktober – självständighetsdagen; den 1 november – allhelgonadagen, den 25 och 26 december – juldagen och annandag jul.
 
 

Öppettider i Kroatien

Affärerna i Kroatien har som regel öppet genomgående kl. 8–20, på lördagarna kl. 8–14 eller 15. Ett mindre antal affärer har öppet kl. 8–12 och kl. 16–20. Många affärer har öppet fram till kl. 22 och även på söndagarna, framför allt på sommaren. I större städer finns affärer som har öppet dygnet runt. Företag och förvaltning arbetar till största delen måndag till fredag kl. 8:30–16:30.
 
 

Post och telekommunikationer i Kroatien.

Postkontoren i Kroatien har öppet kl. 7–19, på lördagar fram till kl. 13; jourhavande postkontor i större städer och turistcenter har öppet fram till kl. 22 på sommaren. Frimärken säljs på postkontor och i tidningsstånd.
I telefonkiosker i Kroatien används uteslutande telefonkort, man kan köpa dem på postkontor, i tidningsstånd, på hotell och dylikt.
 
 

Observera!

Tänk på att vi besöker eller åker igenom grannländerna Bosnien-Hercegovina och Montenegro på några av våra Kroatien-rundresor. Kontrollera på vår webbsajt under Pass och visum, vilka regler som gäller för de här länderna.